Rock Climbing in Romania

Esti aici

Panou utilizator

Ultimele vizitate

Retele sociale

Cautare simpla

Harta

Detalii despre regiunea Regiunea Centrala

Rezumat: Regiunea Centrala cu un numar de mai mult de 19 faleze de escalada prezinta o mare diversitate de trasee. Roca este calcar, cu exceptia a doua din faleze (Costila si Piranha din Muntii Bucegi) unde roca este conglomerat. Cu doua faleze deschise in ultima perioada (Tamina in Masivul Piatra Mare si Postavaru in Masivul Postavaru) si efortul constant de reamenajare a traseelor existente dupa cerintele standardelor moderne, Regiunea Centrala a devenit cu siguranta una din cele mai reprezentative zone de escalada din Romania.

Escalada: Regiunea Centrala este martora deschiderii a noi faleze de escalada in ultimii ani. Pe langa noile faleze, nici cele vechi nu a fost date uitarii, acestea fiind in buna parte re-echipate. Este inca multa munca de depus in aceasta privinta, insa lucrurile progreseaza in directia cea buna. Diversitatea traseelor de escalada confera Regiunii Centrale un farmec aparte. Veti gasi trasee cu pitoane vechi sau artizanale dar si trasee noi care au fost echipate conform standardelor internationale. Aveti grija cand va retrageti in rapel din traseele vechi deoarece pitonul de rapel nu este intotdeauna foarte sigur. Sistemul de gradare a traselor in Romania este mixt: grade UIAA si grade franceze.

Cum ajungem aici: In ciuda faptului ca Brasov nu are aeroport, cel mai usor se ajunge aici cu avionul. Cele mai apropiate aeroporturi internationale sunt in Bucuresti si Sibiu. Cele mai cunoscute companii aeriene romanesti sunt TAROM, Carpatair si Blue Air. Exista curse regulate cu trenul pana la Brasov din Bucuresti si Sibiu. O alta optiune de a ajunge aici este cu trenul. Exista curse zilnice ce leaga Brasovul de cele mai mari orase ale Europei Centrale (Muenchen, Praga, Venetia, Budapesta) sau alte zone (Sofia, Istanbul, Kiev, Moscova). Reteaua de drumuri a Romaniei este mai buna pe zi ce trece, usurand calatoria cu autocarul din cele mai mari orase ale Europei. In Romania se poate ajunge si cu vaporul. Exista curse fluviale zilnice ce pornesc din Passau sau Viena si au ca destinatie Delta Dunarii. Daca doriti sa va bucurati de independenta si flexibilitate va recomandam sa vizitati Romania cu autoturismul.

Ce vedem: Brasov si imprejurimile sale sunt un loc ideal pentru a afla mai multe despre traditiile localnicilor. Nu ratati vizitarea vechiului cartier Schei, unde puteti inca admira casutele medievale ce strajuiesc stradutele inguste si sinuoase ale acestui vechi asezamant. Cea mai cuprinzatoare vedere asupra orasului o puteti avea de pe Muntele Tampa. Puteti ajunge pe varf cu telecabina sau pe jos, pe una din multele poteci turistice. La 30km Sud de Brasov, se afla Castelul Bran, unul din cele mai faimoase castele medievale din Romania, o adevarata atractie pentru turistii care doresc sa regaseasca atmosfera pe care trebuie sa o fi avut Castelul lui Dracula. Puteti admira aici traditiile si obiceiurile populare pastrate nealterate de-a lungul secolelor. Daca aveti chef sa faceti o excursie de o zi in partea de Sud a Brasovului, nu ratati vizitarea canionului Sapte Scari in Masivul Piatra Mare, sau remarcabilele formatiuni sculptate de vanturi si ploi, Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi. Cei pasionati de istorie nu trebuie neaparat sa viziteze Castelul Peles din Sinaia.

Clima: Sezonul ideal de escalada in Regiunea Centrala este din Mai pana in Septembrie. Cele mai multe faleze au expunere Sudica sau Sud-Vestica, ideale pentru escalada. Primavara devreme puteti gasi infiltratii pe anumite trasee. Temperatura medie in timpul verii este intre 22 si 27 grade Celsius. Cea mai ploioasa luna este Iunie. In timpul iernii, datorita climatului alpin specific regiunilor muntoase, escalada in aer liber este posibila doar la anumite faleze si doar daca conditiile meteo sunt favorabile: vreme uscata, soare shi fara vant. Una din aceste faleze este Tampa, unde in timpul iernii este posibila escalada purtand doar un tricou!

Fotografii Regiunea Centrala

Powered by Lideri

Window title

Window content