Rock Climbing in Romania

Esti aici

Panou utilizator

Ultimele vizitate

Retele sociale

Cautare simpla

Harta

Detalii despre aria Masivul Piatra Mare

Rezumat: In Masivul Piatra Mare se afla doua din cele mai cunoscute faleze de escalada din Regiunea Brasov: clasicul perete din Prapastia Ursului si noua faleza de escalada de la Tamina.

Escalada: Peretele din Prapastia Ursului este una din cele mai vechi si cunoscute zone de escalada din imprejurimile Brasovului. Veti gasi aici trasee de escalada sportiva, trasee cu caracter alpin sau trasee de dry-tooling. Peretele de calcar prezinta o mare diversitate de trasaturi: fete compacte, fisuri, hornuri si surplombe impresionante. Traseele sunt lungi si cele mai multe din ele au doua lungimi de coarda. Cascada Tamina aflata deasemenea in Masivul Piatra Mare este una din cele mai noi faleze de escalada din Romania: primul traseu a fost deschis in anul 2006. Canionul raului Tamina imparte faleza in doua parti distincte. Puteti parcurge canionul fara echipament specializat, facand uz de scarile (degradate) ce sunt amplasate in canion. Roca este calcar, predominand escalada de fata cu scurte portiuni surplombante. Traseele lungi si sustinute va vor fermeca prin varietatea si frumusetea lor.

Cum ajungem aici: Masivul Piatra Mare este situat la periferia de Sud a orasului Brasov. Exista curse feroviare zilnice din principalele orase ale Romaniei pana la Brasov. Puteti ajunge foarte usor la Brasov cu masina, datorita pozitiei sale in centrul Romaniei cat si faptului ca reteaua de drumuri este din ce in ce mai buna pe zi ce trece. Cu toate acestea, daca veniti cu autoturismul din partea de Sud a Romaniei puteti intampina blocaje rutiere de-a lungul Vaii Prahovei, in special la sfarsit de saptamana. Plecand din Brasov, conduceti pe drumul national DN1 catre Bucuresti. Imediat ce iesiti din Brasov veti vedea pe partera stanga Masivul Piatra Mare. Timpul total de mers cu masina nu depaseste 30 de minute.

Cazare: Daca vreti sa practicati escalada in Masivul Piatra Mare, va recomandam sa va cazati in Brasov. Puteti gasi aici o mare diversitate de unitati de cazare: pensiuni, hoteluri sau hosteluri. Cele mai multe locuri de cazare le veti gasi in centrul vechi al orasului. Pretul tipic pentru o camera de 2 locuri la o pensiune este de 100 RON (25 EUR). Pentru cei care doresc sa stea la cort sau in casute de vacanta, campingul Dirste este situat chiar la periferia Sudica a Brasovului.

Unde mancam: Cu siguranta diversitatea si autenticitatea experientei gastronomice a acestei zone va fi de neuitat, in special pentru cei care viziteaza Brasovul pentru prima oara. Iata cateva din specialitatile locale: sarmalute (carne si orez fierte in foi de varza), mici (amestec de carne tocata, portionata, facuta pe gratar), tochitura (tocanita din organe interne), ciorba de burta sau papanasi (gogosi cu branza, smantana si gem). Cele mai bune restaurante se gasesc in centrul vechi. Cele mai cunoscute sunt: Casa Hirscher, Butoiul Sasului, Sergiana, Bella Musica sau Ceasu' Rau si multe altele din care puteti alege. Cofetaria Vatra Ardealului este renumita pentru cele mai delicioase prajituri si dulciuri.

Ce vedem: Brasov si imprejurimile sale sunt un loc ideal pentru a afla mai multe despre traditiile localnicilor. Nu ratati vizitarea vechiului cartier Schei, unde puteti inca admira casutele medievale ce strajuiesc stradutele inguste si sinuoase ale acestui vechi asezamant. Cea mai cuprinzatoare vedere asupra orasului o puteti avea de pe Muntele Tampa. Puteti ajunge pe varf cu telecabina sau pe jos, pe una din multele poteci turistice. La 30km Sud de Brasov, se afla Castelul Bran, unul din cele mai faimoase castele medievale din Romania, o adevarata atractie pentru turistii care doresc sa regaseasca atmosfera pe care trebuie sa o fi avut Castelul lui Dracula. Puteti admira aici traditiile si obiceiurile populare pastrate nealterate de-a lungul secolelor. Daca aveti chef sa faceti o excursie de o zi in partea de Sud a Brasovului, nu ratati vizitarea canionului Sapte Scari in Masivul Piatra Mare, sau remarcabilele formatiuni sculptate de vanturi si ploi, Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi. Cei pasionati de istorie nu trebuie neaparat sa viziteze Castelul Peles din Sinaia.

De unde cumparam echipament: Cele mai cunoscute magazine de echipament de escalada din Brasov sunt Himalaya si Explorer pe Strada Republicii si Sport Virus pe Strada George Baritiu. Din Piata Sfatului puteti ajunge la oricare din ele inmaxim 5 minute de mers pe jos.

Clima: Sezonul ideal de esalada in Masivul Piatra Mare este din Mai pana in Septembrie. Cele mai multe faleze au expunere Sudica sau Sud-Vestica, ideale pentru escalada. Primavara devreme puteti gasi infiltratii pe anumite trasee. Temperatura medie in timpul verii este intre 22 si 27 grade Celsius. Cea mai ploioasa luna este Iunie. In timpul iernii, datorita climatului alpin specific regiunilor muntoase, escalada in aer liber este posibila doar la anumite faleze si doar daca conditiile meteo sunt favorabile: vreme uscata, soare shi fara vant.

Lista faleze

Timp de mers Ploaie Soare Trasee Sectoare Tipuri trasee
Nume faleza


60'


25'
70 4

Cascada Tamina



55'


15'
71 6

Prapastia Ursului



35'


15'
9 2

Valea Chiva



90'


15'
27 3

Valea Sipotelor

Powered by Lideri

Window title

Window content